tiistai 31. joulukuuta 2013

Joulukuun luetut ja vuosikatsaus

Ensin lyhytarviot joulukuussa luetuista mutta bloggaamattomista kirjoista. Sitten vuorossa ovat linkit joulukuussa blogattuihin kirjoihin, jonka jälkeen pieni summaus päättyvästä vuodesta – kera tilastojen!

Bloggaamattomat

Arno Kotro: Sanovat sitä rakkaudeksi (2003) (134 s.)
Like.
Oma arvio: 4½/5.
Mistä minulle: ostin käytettynä.
Kansi: Tommi Tukiainen.
Kuva: like.fi
Kotron verbaliikka ihastuttaa. Rakastan kielellä leikittelyä ja sanojen merkitysten venyttämistä. Erään rakkaussuhteen alkua, arkea ja loppua kuvatessaan Kotro tekee mainioita huomioita, joista ainakin osa on sovitettavissa suhteeseen kuin suhteeseen.


* * *

Doris lessing: Viides lapsi (1988) (160 s.)
Alkuteos: The Fifth Child.
Suomentaja: Heidi Järvenpää (1989).Otava.
Oma arvio: 4/5.
Mistä minulle: ostin käytettynä.
Kannen maalaus: Jaakko Ollikainen.
Harriet ja David perustavat perheen nuorina. Lähipiirin kummasteluista huolimatta he haluavat suuren perheen, joten lapset ovat tervetulleita. Kaikki menee mallikkaasti, kunnes Harriet alkaa odottaa viidettä lasta. Viides lapsi, Ben, ajaa äitinsä hulluuden partaalle jo raskausaikana potkuillaan ja suurikokoisuudellaan.

Voimakas Ben vaatii syntymästään saakka paljon huomiota ja valvomista, mikä ei voi olla vaikuttamatta perheen keskinäisiin suhteisiin. Benin erilaisuuden kohtaaminen ja sen kanssa eläminen sekä Harrietin äidinrakkaus ovat koskettavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa.

Ben saa ajattelemaan... kaikkia niitä erilaisia ihmisiä, joita maapallolla on joskus elänyt  heidän täytyy olla jossakin meissä itsessämme.


Blogatut

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Vihan liekit (2009). 412 s.

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Matkijanärhi (2010). 362 s.

Joyce Carol Oates: Kosto: rakkaustarina (2003). 157 s.


Joulukuussa blogatuista kirjoista kertyi sivuja yhteensä 1225. Ihan en saanut nollattua luettujen kirjojen bloggaustilannetta, sillä Murakamin 1Q84:n tekstit muhivat edelleen luonnoksissa. Uusi vuosi olisi ollut kiva aloittaa tyhjältä pöydältä, mutta Murakamitekstit joutuvat odottelemaan vielä vuoroaan.

Kokosin tässä erään lomapäivän ratoksi tilastoja blogini pian kaksivuotiselta taipaleelta. Blogini täyttää kaksi vuotta tammmikuun alkupuolella 2014. Ensimmäisenä blogivuotenani 2012 kirjoitin Kirjakimarassa 40 kirjasta, joissa oli yhteensä 10461 sivua. Nyt päättyvänä vuonna 2013 luin 87 kirjaa, joista kertyi sivuja 20021! Hieno kasvu!

Loppusyksystä olin tosin jo varma, että saan tänä vuonna luettua sata kirjaa helposti, mutta kyse olikin laskuvirheestä. Krhm. Satasen rikkomisessa onkin tavoitetta alkavalle vuodelle!

Hieman kismittää, kun äsken huomasin, että sadannen postauksen rajapyykki vilahti ohi ihan huomaamatta. Sitä olisi ollut syytä juhlistaa, edes huomioida.

Päättyvän vuoden aikana ehti blogissa ja sen ympärillä tapahtua monia mieluisia asioita. Ehdin maratoonata kirjojen kanssa pari kertaa: kesäkuussa sateisessa säässä mökillä ja heinäkuun lämmössä, jolloin olin mukana Blogistanian yhteismaratonilla.


Merkittävä tapahtuma tänä vuonna oli myös kirjabloggaajien osallistuminen Suomen Pakolaisavun Lukutaito-kampanjaan.

Vuonna 2014 ilostuin kovasti ensimmäisistä arvostelukappaleistani. Kirjat olivat nuortenkirjoja, enkä lopulta blogannut kuin yhdestä, mutta jonkinlainen merkkipaalu se kuitenkin oli.

Blogin lukijamäärä on noussut kivasti vuoden aikana: noin viidestäkymmenestä reiluun kahdeksaankymmeneen.

Menneenä kesänä perustin blogille Facebook-sivut, joista tykkää tällä hetkellä 47 henkilöä. Voisin olla aktiivisempi someilija, mutta parantamisen varaahan on hyvä olla.

Haasterintamalla hauskinta oli ensimmäisen oman haasteen perustaminen: Teemamaana Saksa starttasi alkuvuodesta ja Helsingin kirjamessuihin mennessä haasteen sai suoritettua seitsemän bloggaajaa. Vau! Muiden perustamien haasteiden suorittaminen sen sijaan takkusi. Lukudiplomi ja Kirjavuorelle kiipeäminen jäivät puolitiehen.

Ihan yllätyin, kun aloin kirjoittamaan kuluneesta vuodesta. Mitä kaikkea yhteen blogivuoteen onkaan mahtunut!

Yhden uudenvuodenlupauksen teen blogiin tai oikeammin lukemiseen liittyen, ja se on lukea vähintään yksi kirja jokaiselta seuraavista kirjailijoista: John Irving, Paul Auster, Joyce Carol Oates, Doris Lessing, Siri Hustvedt, Juha Itkonen, Antti  Tuuri. Tämä siksi, että muistaisin keskittyä lukemaan lempikirjailijoitani ja kiinnostavia uudehkoja tuttavuuksia ja uskaltaisin jättää jatkuvan vielä parempien etsimisen vähemmälle. (Murakamia ja Knausgårdia ei listalla näy, koska heidän uutuutensa luen joka tapauksessa.)

Tiedän siis jo noin kymmenen kirjaa, jotka haluan ja aion varmuudella lukea. Mitä muuta onkaan suunnitelmissa alkavalle blogivuodelle?

 Olen pidempään kaiholla seurannut bloggaajakollegoiden kirjallisia maailmavalloituksia, joten maailmanympärimatkalle lähden minäkin! Ihan vuodessa en aio yrittää maailman ympäri, kuten hurjin on tehnyt, enkä ehkä edes kahdessa, mutta joka tapauksessa alan lukea tarkoitushakuisesti kirjoja ympäri maailmaa. Kerron lukusuunnitelmistani tarkemmin alkuvuodesta, koska kaikki hauskat projektit kuuluu aloittaa silloin :) Kartta on jo hankittu...

Nyt lopetan jaarittelun ja toivotan kaikille Kirjakimaran lukijoille


hyvää ja rauhallista uutta vuotta 2014!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...